Nederlandse 'verkeershufter' krijgt celstraf
Een Belgische rechtbank heeft een 39-jarige Nederlandse automobilist veroordeeld tot vijftien maanden cel en 600 euro boete wegens verkeersagressie. De man uit Roermond had een echtpaar en hun kind in hun auto belaagd in Sint-Truiden nadat de vrouw had geprobeerd zijn kenteken te fotograferen. Dat deed ze omdat hun auto was beschadigd door steenslag toen hij hardrijdend rechts inhaalde. Op de weg gold vanwege nieuw asfalt een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur.
Toen de vrouw met haar mobieltje de foto wilde nemen, remde de Limburger en kwam het bijna tot een aanrijding. Daarna stapte hij uit en sloeg hij de man op het hoofd totdat die neerging en reed hij weer verder. Het slachtoffer had een gezwollen oogkas, schaafwonden, gekneusde ribben en een hersenschudding.
De rechtbank sprak van maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag en een totaal gebrek aan respect voor de fysieke integriteit van een medemens. Aan het koppel moet de Nederlander bijna 7000 euro schadevergoeding betalen. Hij was overigens niet komen opdagen en werd bij verstek veroordeeld.

Bron: De Telegraaf d.d. 08-05-2018






Minister wil celstraf geven voor appen achter het stuur
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is helemaal klaar met roekeloos rijgedrag achter het stuur, zoals appen op de smartphone. De minister wil zelfs dat daar een celstraf voor kan worden gegeven.
Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Grapperhaus woensdag heeft ingediend. Dergelijk rijgedrag kan als het aan Grapperhaus ligt overigens ook bestraft worden met een boete van de vierde categorie. Een boete in deze categorie bedraagt maximaal 20.500 euro.
Wie een ongeval veroorzaakt doordat hij achter het stuur zit te appen, kan overigens een nog zwaardere straf verwachten. Heeft het slachtoffer 'slechts' lichamelijk letsel, dan kan de rechter maximaal drie jaar celstraf opleggen. Heeft het ongeval een dodelijke afloop, dan de dader maximaal zes jaar de cel in.
Ook andere 'hufterige' gedragingen op de weg moeten volgens Grapperhaus veel harder aangepakt worden. Hij wil bijvoorbeeld voor doorrijden na een ongeval en rijden onder invloed maximaal een jaar celstraf kunnen geven. Nu is de maximale straf voor deze misdaden nog drie maanden. Ook wil hij een nieuw soort verkeersdelict invoeren: zeer gevaarlijk rijgedrag zonder gevolgen. Daarvoor moeten rechters volgens Grapperhaus maximaal twee jaar gevangenisstraf kunnen geven.
De nieuwe regels gelden overigens niet voor mensen die hun telefoon in de auto in een houder bedienen. De rechter bepaalde woensdag dat dat wel mag.

Bron: Metro Nieuws d.d. 07-03-2018






Wegmisbruikers aangehouden
Twee mannen uit Apeldoorn zijn zaterdagavond opgepakt nadat zij een auto hadden klemgereden. Ze sloegen de voorruit van het voertuig stuk en bedreigden de inzittenden. Dat maakte de politie zondag bekend.
De mannen van 39 en 22 jaar reden op de Europaweg in Apeldoorn richting de oprit van de snelweg A1 zaterdag rond het middaguur een auto klem. Daarin zaten een 52-jarige man en een 47-jarige vrouw uit Apeldoorn. De aanvallers stapten uit, bedreigden de man en vrouw, sloegen de voorruit in en schopten tegen de auto. Eén van de mannen trok iets wat waarschijnlijk een vuurwapen was en bedreigde daarmee de man.
De slachtoffers belden de politie en de verdachten sloegen op de vlucht. Zij werden later opgepakt. Het is nog onduidelijk wat hun motieven waren. De slachtoffers raakten niet gewond.

Bron: De Telegraaf d.d. 09-02-2014






Online in beroep tegen boete
Weggebruikers die het oneens zijn met een verkeersboete kunnen vanaf vandaag per computer online beroep aantekenen.

Ook kunnen ze gratis de flitsfoto van hun overtreding bekijken als die beschikbaar is. Dat zegt Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, in een gesprek met De Telegraaf. "Met deze nieuwe methode van in beroep gaan bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie wordt een heleboel administratieve rompslomp overbodig en weten weggebruikers sneller of hun bezwaar kans maakt. In het verleden duurde dat soms een paar maanden, dat wordt nu al verkort tot weken."

"We zijn klaar voor de toekomst en moderniseren onze service naar het publiek met een digitaal loket waar we de burger hulpmiddelen bieden om zijn recht te halen”, zegt Bolhaar. "Dit is weer een stap naar een volledige digitalisering van onze dienstverlening. Ik begrijp ook wel dat het vervelend is als er een bekeuring in de brievenbus valt. Helemaal als je denkt dat het onterecht is. Maar daar spelen we nu wel op in. Om met de Belastingdienst te spreken: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker."
De voorzitter van het College van procureurs-generaal zegt dat burgers niet moeten denken dat de kans op kwijtschelding van de boete ook groter wordt.

Bron: De Telegraaf d.d. 27-01-2014






Vereniging Verkeersslachtoffers: "Doodrijder Donnie Rog moet cel in"
De 21-jarige Bulgaar Milen Y., die verantwoordelijk is voor voor het dodelijk ongeluk een jaar geleden waarbij de 13-jarige Donnie Rog om het leven kwam, zou absoluut de cel in moeten vindt de Vereniging Verkeersslachtoffers.
Bestuurslid Rob van de Moosdijk ziet geen verschil tussen het dodelijk ongeluk van Donnie en het verongelukken van Fred Winkel vorig jaar in de Weimarstraat. Fred Winkel werd aangereden door een automobilst die meer dan 100 kilometer per uur reed. De dader daarvan kreeg vier jaar cel.
Tegen de doodrijder van Donnie Rog werd maandag 240 uur werkstraf geëist. "De wet staat blijkbaar willekeur toe", zegt Van de Moosduik. "En dus moet de wet veranderd worden."

Bron: DenHaagfm.nl d.d. 23-07-2013






Blik op de Weg verdwijnt
Het programma Blik op de Weg, sinds vorig seizoen gepresenteerd door Frits Sissing, verdwijnt van televisie.
Het programma is na 21 jaar niet meer naar de zin van de politie, meldt de NOS. In Blik op de Weg haalt de politie automobilisten van de weg na verkeersovertredingen. Er kijken zo'n miljoen mensen naar. Leo de Haas presnteerde het sinds 1991 maar gaf in 2012 het stokje door. Hij bleef het wel produceren. Er is een nieuw programma in de maak met meerdere taken van de politie. Het zou kunnen dat er evengoed nog een nieuw seizoen komt met beeld dat al gedraaid is. Blik op de Weg werd de laatste jaren uitgezonden door de AVRO.

Bron: De Telegraaf d.d. 18-04-2013






Rijbewijs ingenomen na hufterig verkeersgedrag in Dordrecht
Het rijbewijs van een 29-jarige man uit Dordrecht is woensdag einde van de middag ingenomen na een verkeersconflict op de Nassauweg in Dordrecht. Ook zal hij aangemeld worden voor een huftercursus bij het CBR.

De automobilist sneed een fietser af op een rotonde. De fietser zei daar iets van, waarop hij nogmaals werd afgesneden. De bestuurder stapte uit zijn busje en rende achter de fietser aan met een mogelijk steekvoorwerp in zijn hand. De fietser reed van schrik hard weg en belde op de Waldeck Pyrmontweg de politie. Die kwam direct ter plaatse en wist op basis van het genoteerde kenteken de bestuurder te traceren en aan te houden. Hij is inmiddels weer heengezonden.

In de auto zijn twee mogelijke steekvoorwerpen in beslag genomen; een ijskrabber en een mes. Er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bron: Politie.nl d.d. 07-03-2013






'Agent moet boete zelf bepalen'
Prof. mr. Pieter van Vollenhoven vindt dat agenten zelf de hoogte van een verkeersboete moeten kunnen bepalen.

Als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid hoopt hij zo een einde te maken aan de terughoudendheid van politiemensen om bonnen uit te schrijven.
Zij voelen zich vaak bezwaard omdat de hoogte van de boetes in hun ogen niet altijd in verhouding staat tot de ernst van het vergrijp.

Bron: De Telegraaf d.d. 05-02-2013






Administratiekosten boete van 6 naar 7 euro
De administratiekosten die in rekening worden gebracht bij verkeersboetes, gaan omhoog van 6 naar 7 euro. Dat heeft het Ministerie van Justitie en Veiligheid maandag bekendgemaakt. Bovendien moeten ze niet meer alleen bij verkeersboetes betaald worden, maar ook bij boetes die een "strafrechtelijke grondslag" hebben, zoals bijvoorbeeld wanneer een rechter er een heeft opgelegd.
Met de opbrengst van de administratiekosten worden de kosten die het Centraal Justitieel Incassobureau maakt voor het innen van de boetes gedekt, aldus het ministerie. De verhoging is maandag 1 oktober 2012 ingegaan.

Bron: De Telegraaf d.d. 01-10-2012






Justitie mag administratiekosten bekeuring rekenen
Justitie mag toch administratiekosten rekenen bij een bekeuring. De burger moet echter wel het recht hebben om daartegen in beroep te gaan.
Dat heeft het Hof in Leeuwarden bepaald in het hoger beroep van hoogleraar Recht en Bestuur Bernd van der Meulen. De professor procedeert al sinds 2009 tegen het principe dat overheid besluiten neemt waar de burger zich niet tegen kan weren.
De rechter heeft nu bepaald dat de overheid wel het recht heeft om administratiekosten te rekenen. Eerder vond een lagere rechter nog dat dat niet zo was.
Het hof is het met Van der Meulen eens dat burgers wel in bezwaar moeten kunnen tegen de opgelegde administratiekosten.
Justitie meldt op de bekeuring die mensen thuis krijgen dat het niet mogelijk is bezwaar te maken. Dat is onacceptabel voor de professor die vindt dat de burger altijd het recht heeft om zich tegen besluiten te weren.

'Belangrijke dag'
In een reactie aan NU.nl noemt Van der Meulen de uitspraak een 'belangrijke dag voor de rechtsstaat'.
"Sinds 2009 heb ik gevochten voor erkenning van het recht van de burger op toegang tot de rechter. Justitie heeft zich daartegen met hand en tand verzet. Tot driemaal toe hebben kantonrechters alleen al in zaken van mij geoordeeld dat je tegen administratiekosten inderdaad in beroep kunt gaan bij de rechter", vertelt de hoogleraar.
"Tot driemaal toe heeft Justitie die uitspraken uitdrukkelijk naast zich neergelegd. Ze zijn daar heel ver ingegaan."

Verder procederen
Voor Van der Meulen is er geen reden om door te procederen. Met betrekking tot de administratiekosten hoopt hij dat iemand anders gaat procederen.
"Ik heb niet het argument gevonden dat de rechter overtuigd heeft. Dat mag een ander nu proberen. Het ging mij om het open krijgen van een deur en dat is gelukt", stelt hij dan ook.

2009
Sinds 2009 procedeert de hoogleraar tegen het principe van administratiekosten waar geen bezwaar tegen mogelijk is.
In 2010 gaf een kantonrechter hem gelijk, maar vond dat de administratie wel mogelijk waren. Justitie weigerde toen aan de uitspraak gevolg te geven en de beschikking aan te passen.

Aanpassing bekeuringen
Het openbaar ministerie laat in een reactie weten bekeuringen te zullen aanpassen naar aanleiding van de uitspraak.
Ontevreden over de uitspraak is zij echter niet "omdat de rechter de administratiekosten rechtmatig heeft verklaard", zo vertelt Wiebe Alkema, voorlichter bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie, tegenover NU.nl.

Bron: Nu.nl d.d. 15-06-2012






'Overheid verhoogt boetes bij verlies zaak'
De overheid gaat verkeersboetes verhogen als het vrijdag een zaak over administratiekosten verliest. "Dat doen ze net zo gemakkelijk, daar hoef je je niet over te verbazen", zegt voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee zondag.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelt vrijdag over een zaak die Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit, aanspande. Van der Meulen kreeg een boete omdat hij te hard reed. Hij was het niet eens met de administratiekosten van 6 euro die hij moest betalen. Ook vond Van der Meulen het onoorbaar dat op het afschrift staat dat je daartegen niet in beroep kunt.

Gelijk
De kantonrechter in Amsterdam gaf Van der Meulen op beide punten gelijk en de overheid tekende daarop vrijwel direct beroep aan. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) haastte zich te zeggen dat automobilisten die een boete op de mat krijgen, de administratiekosten voorlopig moeten blijven betalen vanwege het beroep.

Ook Van der Meulen verwacht dat als het aan Justitie ligt, de boetes omhoog gaan als hij de zaak wint. "Maar justitie heeft het niet helemaal voor het zeggen. Nederland loopt voorop als het gaat om de hoogte van boetes, maar zelfs bij de politie hangt een sfeer dat ze die soms te hoog vinden."

De overheid rekent sinds juli 2009 administratiekosten. Volgens Spee is het de vraag of het hof oordeelt dat de overheid dat met terugwerkende kracht moet terugbetalen. "Dat zou ondoenlijk zijn", zegt hij, om daar vervolgens aan toe te voegen: "Buitengemeen interessant."

Principiële discussie
Van der Meulen wacht af of het hof beslist dat hij de administratiekosten moet betalen. De hoogleraar vindt vooral dat hij bezwaar moet kunnen maken. "Het is een principiële discussie. Ongelijk krijgen of je punt niet mogen maken, dat is een belangrijk verschil. Bovendien, nu gaat het maar om 6 euro, maar in een ander geval misschien wel om 60 euro."

Mocht het hof toch oordelen dat automobilisten niet in beroep kunnen gaan tegen administratiekosten, dan is het volgens Van der Meulen in principe mogelijk de zaak voor te leggen aan het Europees hof van Justitie in Straatsburg.

Bron: De Telegraaf d.d. 10-06-2012






CDA: Celstraf voor verkeershufter
Automobilisten die boete op boete stapelen moeten politie en justitie eerder in het vizier krijgen waardoor zij een taak- of celstraf kunnen krijgen. De aso’s moeten door politie en justitie harder worden aangepakt. Door de aanpak zouden minder verkeerstokkies blijven doorrijden zolang ze hun boetes kunnen betalen. Taak- en celstraffen zijn naar de mening van het CDA en de ANWB de oplossingen.

De ideeën zijn bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Schultz van Haegen van Infrastructuur neergelegd, zo meldt De Telegraaf. "Voor deze mensen heeft het sturen van boetes geen effect", aldus CDA'er Sander de Rouwe. "Na het ontvangen van acceptgiro's passen ze hun gedrag niet aan."

Bron: Spits d.d. 13-03-2012






Rechter verbiedt administratiekosten boete
De overheid mag bij geldboetes geen administratiekosten in rekening brengen. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam van afgelopen week.

De rechtszaak was aangespannen door Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan Wageningen Universiteit. Hij had een boete van 99 euro voor een snelheidsovertreding gekregen. Die betaalde hij, maar hij tekende bezwaar aan tegen de 6 euro aan administratiekosten. Die zaak heeft hij nu dus gewonnen, schrijft nu.nl.

Mensen die een straf krijgen, hoeven niet te betalen voor de uitvoering daarvan. „De wetgever heeft nu voor de sanctie geldboetes een uitzondering gemaakt op de grond dat die bijdrage bescheiden is en de incasso ervan niet veel kosten met zich meebrengt”, aldus de rechtbank, die vindt dat een dergelijke uitzondering onterecht is.

Het ministerie van Justitie kon nog niet reageren op de uitspraak, die vrijdag bij het departement binnenkwam. „We bestuderen de uitspraak”, aldus een woordvoerder.

Van der Meulen verwacht dat justitie in hoger beroep gaat. „Ze moeten wel, gezien de belangen.” Mocht de uitspraak blijven staan, dan denkt hij dat mensen die een boete met administratiekosten hebben gekregen, die kosten kunnen terugeisen. Dat geldt voor de periode van juli 2009, toen de administratiekosten werden ingevoerd, tot nu.

Vorig jaar werden ruim 900.000 snelheidsovertredingen beboet.

Bron: De Telegraaf d.d. 18-02-2012






Verkeersgoeroe Leo de Haas (52) ruimt na dik twintig jaar het veld voor Frits Sissing als hét gezicht van Blik op de Weg. Het bekendste en nog steeds meest populaire verkeersprogramma van Nederland was volgens de AVRO toe aan een metamorfose. Sissing (48) gaat komend voorjaar al aan de slag als de nieuwe presentator.

De wissel is verrassend, omdat Leo de Haas (die het programma ook bedacht en lanceerde in 1991) onlangs nog aangaf 'niets liever te willen dan Blik op de Weg'. Hij blijft wel betrokken als producent van het programma, maar is voortaan alleen nog achter de camera actief, dat schrijft het AD.

'Het programma kreeg sowieso een restyling en ik vind Frits gewoon meer een AVRO-gezicht. Dus zei ik tegen Leo dat ik wel door wilde met Blik op voorwaarde dat Frits het voortaan zou presenteren,' legt mediadirecteur Peter Lubbers van de AVRO uit.

Bron: Algemeen Dagblad d.d. 15-01-2012